Hrvatska knjižnica Općine Hercegovac svečano je otvorena 05. veljače 1998. godine povodom Dana Općine, pa se taj dan uzima kao datum osnivanja. Knjižnica je smještena na 110 mu prizemlju Češkog doma, u samom središtu mjesta, u neposrednoj blizini Osnovne škole i Dječjeg vrtića. Uz slobodan pristup policama, u istom je prostoru i čitaonica s 12 sjedećih mjesta i kutak za predškolce.

 

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak 10-17
Utorak           07-15
Srijeda          07-15
Četvrtak        07-15
Petak            07-15
Subota         08-12 (prva subota u mjesecu)

Knjižnica je počela doslovno od početka, poklonima matične knjižnice iz Bjelovara (150 svezaka knjiga), Češke besede iz Hercegovca (100 svezaka), a u inicijalnom fondu Hrvatske knjižnice je i 205 najstarijih i najvrednijih knjiga Hrvatske čitaonice Hercegovac. Značajan doprinos u prvoj godini rada knjižnice u izgradnji fonda dali su Bjelovarsko-bilogorska županija (25.000,00 kuna), Ministarstvo kulture (28.000,00 kuna) i Općina Hercegovac (10.000,00 kuna). U samim počecima rada knjižnice u nabavi i izgradnji fonda i o općem poslovanju pomogao je gospodin Ilija Pejić, voditelj ŽMS-e. Uz knjige na hrvatskom jeziku, oko 200 svezaka je na češkom. U sređivanju češke knjige pomogla je gospođa Fanika Strehna.

S informatizacijom se započelo početkom 2002. godine, a u lipnju iste godine knjižnica je spojena na internet. Već krajem listopada sva građa je bila unesena, te se sa automatskim poslovanjem započelo 13. studenog, u Mjesecu hrvatske knjige. Baza podataka korisnicima je postala dostupna putem interneta. Otvaranjem automatizirane knjižnice uvođenjem barcod čitača uspješno je završen mukotrpan posao unosa i obrade građe, a korisnici lakše dolaze do informacija o knjigama.

Danas je u fondu preko 9000 svezaka knjiga na hrvatskom jeziku, te oko 200 svezaka na češkom, 250 jedinica multimedije i 50 igračaka. Uz to, knjižnica nabavlja različite novine i časopise. Knjižnica posjeduje i računalo za korisnike, a pristup internetu se ne naplaćuje. Članarina je simbolična, za predškolsku djecu i djecu osnovne škole 10 kn, a za sve ostale 20 kn. Korisnici Hrvatske knjižnice Hercegovac nisu samo građani s područja Općine, već imamo članove sa područja gradova Garešnice i Grubišnog Polja, odnosno općine Velika Trnovitica.

Svoju djelatnost i funkcije knjižnica obavlja kroz informativno-posudbeni odjel, dječji kutak s igraonicom i slikovnicama, te službu nabave i stručne obrade knjiga.

Posudbeni odjel nudi bogat izbor beletristike (proza, poezija, dramska djela) iz domaće i stranih književnosti, knjige na češkom jeziku, stručnu, znanstvenu i znanstveno-popularnu literaturu humanističkih, društveno-političkih, tehničkih i primjenjenih znanosti, te umjetnosti.

Zbirka multimedijalne građe sadrži zvučne i video snimke (glazbene CD-e i DVD-e, dokumentarne i igrane filmove).

Uspostavljena je odlična suradnja s Osnovnom školom i Dječjim vrtićem. Učenici je redovito posjećuju, bilo samostalno i kao razred. Zbog skučenog prostora književne susrete organiziraju najčešće u suradnji sa školom, odnosno u njihovoj dvorani. U počecima rada članovi knjižnice su većinom bila djeca, a sada ima sve više korisnika srednje i starije dobi.

S Osnovnom školom i Dječjim vrtićem do sada je organizirano mnoštvo prigodnih izložbi u povodu uskrsnih i božićnih blagdana, obilježavanja Dana kruha, plodovi jeseni… Održane su igraonice, satovi hrvatskog jezika, odnosno satovi lektire. Najviše aktivnosti vezano je uz obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige kada se održavaju druženja s korisnicima knjižnice, osdnosno predstavljanja knjiga poznatih hrvatskih književnika: Mladen Kušec, Zlatko Krilić, Ante Gardaš, Marija Drobnjak, Žana Tušek, Ivan Borković, Ratko Bjelčić, Melita Rundek, Miro Radnik, Jadranka Del Ponte i drugi.

U knjižnici su svoja djela izlagali akademski slikari: Milan Pavlović u dva navrata, Dragica Cvek Jordan, Vasilije Jordan, Ivan Milat u tri navrata i student likovne akademije Igor Taritaš.

Knjižnica već šestu godinu sudjeluje na susretima najčitatelja, gdje u suradnji s Matičnom službom dovodi svoje članove koji su tijekom godine posudili najviše knjiga u kategoriji za odrasle i one najmlađe. Prošle godine upravo je naša knjižnica bila domaćin susreta. Taj susret organiziran je u suradnji sa školom u njihovom prostoru. Bilježe se i sudjelovanja na nacionalnim kvizovima za poticanje čitatelja.

Vrata knjižnice svima su otvorena i sa svima se surađuje, posebice s Hrvatskom čitaonicom koja već sedamnaest godina priređuje Dane hrvatskog pučkog teatra, manifestaciju koju je osmislio prof. Banas i koja je postala poznata diljem Hrvatske i izvan granica Lijepe naše.

Do 2007. godine knjižnica je bila u sastavu Općine, a potom se izdvojila i pridružila Hrvatskoj knjižnici “Đuro Sudeta” u Garešnici. Ponosno se može istaknuti da je Hercegovac jedina općinska knjižnica u našoj Županiji pored pet gradova koji imaju svoju knjižnicu.

Knjižnica se svojim radom i djelovanjem izborila za status i postala važan kulturno-društveni čimbenik, odnosno nositelj kulturnih aktivnosti Općine Hercegovac.

Radno vrijeme knjižnice je od ponedjeljka do petka od 11,30 do 15 sati, ali na poziv članova knjižnica otvara vrata i preko vikenda. Voditelj Hrvatske knjižnice Općine Hercegovac je Tihomir Pokopac. Knjižnicu možete kontaktirati telefonski na broj 043/524-359, ili mailom na knj.hercegovac@gmail.com.