Društvo je osnovano 17. travnja 1962. god. na starom toku rijeke Ilove koji je poslužio kao ribnjak. Na betonskoj konstrukciji starog mlina napravljena je koliba koja je tamo još i danas. Ribnjak je veličine 1 ha, a obalni dio sačinjava livada i visoko raslinje vrbe. Prirodni ambijent već godinama privlači mnoge zaljubljenike u ribolov i prirodu.

Kroz 50 godina djelovanja društva izmjenjivali su se mnogi članovi.

Društvo tokom godine ribnjak poribljava sa šaranom, amurom, smuđem, somom i babuškom. U ne tako davnoj prošlosti ŠRD “Šaran” bilo je domaćin, a njegovi članovi natjecatelji na mnogim natjecanjima u lovu ribe na plovak u svim kategorijama ribolovaca. No zbog velikih troškova i nedostatka sponzora za taj oblik ribolova natjecateljske ekipe više nema, a jednako tako niti natjecanja u ribolovu na plovak u organizaciji društva. Za vrijeme natjecanja seniori su u dva kola osvajali vodeća mjesta i nalazili se na prvom mjestu Županijske ribolovne lige, no uslijedio je prekid zbog nedostatka sredstava 2002. godine. Kadeti su u Županijskoj ligi osvojili visoko četvrto mjesto 2002. godine sa osvojenim ekipnim prvim mjestom na natjecanju u Garešnici. Osvajali su pojedinačno prva, druga i treća mjesta. Odlično su prezentirali društvo na Državnom sletu kadeta u Garešnici, no 2003. u potpunosti prestaju s natjecateljskim aktivnostima.

Društvo djeluje u Zajednici športskih ribolovnih udruga grada Garešnice, koje ga ujedno predstavlja kao takvo u županiji i državi.