Nakon 1880. g. u Hercegovac doseljavaju Česi koji su sobom donijeli svoju kulturu i svoje običaje, tako da su u lipnju 1920. g. osnovali Česko-slovensku besedu kojoj je prvi predsjednik bio Bartolomej Baksa, a 1923./24. g. otvorena je Češka dopunska škola u kojoj je prvi učitelj bio Stanislav Toman. Česi su 1929. g. počeli graditi svoj Češki dom i na njegovoj je pozornici već 31. prosinca 1930. g. izveden prvi cjelovečernji program.

Izgradnjom Češkog doma rad Čehoslovačke besede postaje još intenzivniji, a među najaktivnijim članovima su: Dragutin Hejtmanek, Vaclav Petr, Ivan Bureš, Franjo Radak, Slavko Laznicky, Ivan Brydl, Ivan Vojta, Hinko Jandera, Josip Oliva, Josip Korab, Josip Petr (ml.), Hinko Petranjek (st.), Franjo Švec, August Donat i učitelj Stanislav Sykora.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, točnije 1947. i 1948. g. veliki broj Čeha emigrirao je u Čehoslovačku, ali oni koji su ostali vjerno čuvaju svoju kulturu i svoj jezik sve do danas, tako da je u Hercegovcu sve do 8. rujna 1993. g. postojao Područni odjel OŠ Slavka Kolara na češkom jeziku koji je privremeno ukinut zbog malog broja učenika, ali je uvedena izborna nastava njegovanja češkog jezika i kulture u matičnoj školi. Posljednjih godina zanimanje učenika za ovaj izborni program je opalo, tako da je Češka beseda ostala jedini oslonac čuvanja češke kulturne baštine i češkog jezika.

Najznačajnija kulturna češka manifestacija su “Žetvene svečanosti – Obžinke” kojima se obilježava završetak žetve, a kroz tu manifestaciju mogu se vidjeti sve tradicionalne značajke čeških običaja i obreda, češke glazbe i folklora, kao i živopisnih narodnih nošnji. Na “Žetvenim svečanostima” okupljaju se češka kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske, kao i iz Republike Češke. Manifestacija se svake godine održava u drugom mjestu u kojem djeluju češka kulturno-umjetnička društva u Republici Hrvatskoj, tako da su ove svečanosti održane nekoliko puta i u Hercegovcu. Posljednjih nekoliko godina domaćin je Daruvar gdje su i ukupno najviše puta održane Obžinke..

Najznačajnija manifestacija dugačke tradicije koja se svake godine zadnju nedjelju u svibnju održava u Hercegovcu u organizaciji Češke besede je “Majeva zabava”. Stari je to običaj koji se u izovrnom obliku nije zadržao niti u samoj Češkoj. Mlada stabla ili “majbani” naslanjaju se na kuće djevojaka koje se pozivaju na zabavu svirkom puhača koji prolaze kroz selo. Ukoliko djevojka ne sruši stablo, to je znak da prihvaća poziv na zabavu. Uz Majevu zabavu, Češka beseda redovito organizira povorku Djeda Božićnjaka kroz selo i darivanje djece.