Hercegovac je smješten na području staroga, doturskog sela Crne Reke, udaljen tri kilometra od rijeke Ilove koja dijeli Moslavinu i Slavoniju i nalazi se na 17°5´ istočne geografske dužine i 45°37´ sjeverne geografske širine.

Pod nazivom Crna Reka zabilježen je još 1265. Kada su 1542. zaprijetili Turci, većina hrvatskih žitelja napušta ovo područje koje krajem 17. i početkom 18. st. naseljavaju Hrvati iz desnog Počesamlja i bližeg dijela Polonja. Krajem 19. st. doseljuju Česi koji i danas čine oko 10% stanovništva općine.

Od početka 20.st. pa do Drugog svjetskog rata, Hercegovac je nadaleko poznat po mlinarskoj, ciglarskoj, mljekarskoj i metalskoj industriji, a 1927. osnovana je i nabavno-prodajna i proizvođačka Zadruga koju su osnovali poljodjelci.

Nakon Drugog svjetskog rata provedena je nacionalizacija i privatno gospodarstvo postaje društveno vlasništvo, tako da dolazi do zastoja u razvitku gospodarstva koje se od 1957. počinje ponovo razvijati, a posebito se razvija poljodjelstvo, prehrambena i metalska industrija te trgovačko-ugostiteljska i drvno-industrijska djelatnost.

Tijekom Domovinskog rata Hercegovac postaje općinsko mjesto. Općina je konstituirana 28.travnja 1993. a nakon odvajanja Općine Velika Trnovitica 1997. godine, Općina Hercegovac se rasprostire na površini 51 km2 s oko 2000 stanovnika.