Lovačko društvo “Jelen” utemeljeno je u rujnu 1947. g., a prvi predsjednik bio je Franjo Šnajder. Pored njega među osnivačima valja is­taći Milana Završka, Rudolfa Kulhavi i Nikolu Taritaša. Pri prvom organiziranom lovu na Pe­trovo polje odstrijeljeno je 250 zečeva. Za održavanje svojih sastanaka lovci imaju lijepo ure­đenu prostoriju na Trgu kralja Zvonimira. Tije­kom svojeg postojanja u Lovačko društvo bilo je učlanjeno najviše 93 člana. Lo­vište Lovačkog društva “Jelen” rasprostire se na području sela Hercegovac, Ilovski Klokočevac, Velika Trnava, Ladislav i Palešnik. Marljivi lovci su na svojem lovištu izgradili nekoliko drvenih čekališta i strogo vode računa o utvrđenim pra­vilima i odstrijelu divljači.

Uredili su i hranilišta za divljač koju hrane tijekom zime, a napravili su i ograđeno prirodno uzgajalište fazana. Nakon organiziranog skup­nog lova, lovačkim pričama nikada kraja, ali su­stavan i ozbiljan rad te uređeno lovište, posljed­njih godina privlači i veći broj lovaca iz inozem­stva (posebno iz Italije).

Streljačko društvo Hercegovac utemeljeno je u travnju 1993. g., a svoje mjesto u ovom športskom društvu našli su oni koji su zaljubljenici u streljaštvo i gađanje letećih meta. Njegovi članovi su pretežito i članovi Lovačkog društva, tako da su zajednički dragovoljnim radom 2000. g. započeli izgradnju strelišta (pravog manjeg športsko-rekreacijskog centra) na prostorima nekadašnje ciglane uz cestu Hercegovac – Veliki Zdenci. Četiri godine su vrijedni strijelci i lovci krčili šikaru, ravnali i sanirali zemljište (oko 1.500 kvadratnih metara), a zatim počeli gradnju čvrstog objekta (zgrade) 30 x 14 metara s velikom drvenom sjenicom. Njihova upornost i dani dragovoljnog rada urodili su plo­dom i sve zamišljeno je ostvareno, a 2004. g. iz nekadašnje šikare izrastao je lijepi športsko-rekreacijski centar s uređenim strelištem, potreb­nom tehnikom za športska natjecanja i rekreacij­sko bavljenje gađanja letećih meta, a lovačko-streljačka kuća uređena u cijelosti.

Ustrojstvom Županijske lige za natjecanje u trapu (gađanju letećih meta), u natjecanje se uključuju i strijelci iz Hercegovca. Izgradnjom strelišta stvoreni su uvjeti za redovno treniranje, tako da je ekipa Streljačkog društva Hercegovac 2002. g. postala županijski prvak, a 2004. g. os­vaja drugo mjesto, a hercegovčanski strijelci Đu­ro Jozipović i Boris Pereš uvršteni su u županij­sku reprezentaciju za državno natjecanje.