Hercegovac je sportsko središte općine i ovdje se nalazi većina sportskih udruga koje uspješno djeluju. Tu se svakako ističe NK Hajduk Hercegovac koji ima bogatu i uspješnu tradiciju i povijest, a trenutno se natječe u 1. ŽNL, iako je igrao i u višim rangovima. Drugi nogometni klub na prostorima općine je Lasta Palešnik koja sudjeluje u 2. ŽNL. Uz njih je tu i ŽNK “Opća Opasnost” Hercegovac. Osim ovih nogometnih klubova, u sklopu osnovne škole uspješno djeluje i Školski sportski klub “Dinamo” Hercegovac, koji ima predstavnike u različitim županijskim natjecanjima u momčadskim i pojedinačnim sportovima.

Ostale sportske udruge, klubovi i društva na prostoru općine Hercegovac su Lovačko društvo “Jelen” HercegovacStreljačko društvo HercegovacŠahovsko društvo “Braslav Rabar” HercegovacŠRD “Šaran” Ilovski Klokočevac i nedavno osvnovan Paintball klub “Slikari” Hercegovac.

Godine 1994. osnovana je Zajednica športskih udruga Općine Hercegovac. Osnovana je sa zadaćom djelovanja na razvitku i promicanju svekolikog sporta, posebice među djecom i mladima, te promicanju odgojnih funkcija sporta, razumijevanju, toleranciji i odgovornosti kroz bavljenje sportom. Moto ZŠU je da mladost predstavlja budućnost, da treba odgajati fizički i moralno zdrave osobe. To je prioritetna zadaća svake sportske udruge. To znači da sport treba biti rasprostranjen na svim razinama i svim socijalnim smjerovima, jer funkcija sporta danas je postala izuzetno važna mladima kao pomoć kojom se moraju othrvati nedaćama suvremenog društva (alkohol, duhan, droga). Ona je temeljna asocijacija klubova s područja Općine Hercegovac i okuplja 6 sportskih udruga (Hajduk, Lasta, Streljačko društvo, Šahovsko društvo “Braslav Rabar”, ŠRD “Šaran” i ŠSK “Dinamo”). Udruga je pokrovitelj brojnih sportskih manifestacija kao što su :

  • Indoor Cup, dvoranski nogometni turnir početnika (prva subota u veljači)
  • Proglašenje najboljeg sportaša, sportašice, sportskog kolektiva, sportske nade, kluba mladeži i djelatnika na području Općine (5. veljače)
  • Hercegovčanska mladost (lipanj)
  • Šahovski turnir u povodu Dana Općine (veljača)
  • Općinski nogometni kup
  • Streljački kup (kolovoz)
  • Memorijalni turnir “Krejči-Nađ”
  • ostale manifestacije za koje se ukaže potreba

Tokom povijesti postojalo je još nekoliko istaknutih sportskih udruga koje su s vremenom nažalost ugašene. NK “Mladost” Ilovski Klokočevac osnovan je 1957. godine pod imenom “Radnički”, a 1962. godine mijenja ime u NK “Mladost” koje nosi do prestanka rada. Natjecao se u općinskoj ligi, a dvije godine je bio član i višeg ranga. Klupska boja je bila crveno-crna, a sedamdesetih godina bio je na vrhuncu uspjeha kada je ugostio i juniore prvoligaša NK “Dinamo” iz Zagreba. U klubu su igrali igrači iz Ilovskog klokočevca i okolice. Mnogi od njih su svoju sportsku karijeru nastavili u Hajduku iz Hercegovca. Klub je prestao s radom osamdesetih godina.

MNK “Juventus” Velika Trnava je udruga koja se natjecala u II. malonogometnoj ligi, no zbog nedostatka dvorane bila je prisiljena zamrznuti svoj status 2003. godine. Imala je seniorsku i pionirsku ekipu koje su osvajale brojne malonogometne turnire širom Republike Hrvatske. Od bivših nogometnih klubova može se spomenuti i NK “Omladinac” Ladislav.

KK “TPK-Metal” Hercegovac bio je kuglašku klub osnovan 1973. godine na incijativu Osnovne organizacije sindikata “Metala”. Iste godine klub se uključuje u redovito natjecanje kuglačkog centra Daruvar, da bi već 1978. i 1979. godine bio momčadski prvak centra. Dobri rezultati postignuti su zahvaljujući poboljšanju uvjeta, izgradnjom automatske dvostazne kuglane u Hercegovcu koja je bila jedina u cijelom kuglačkom međuopćinskom savezu Daruvar-Garešnica-Pakrac. Rezultati su bili odlični i klub je dva puta nastupao i na državnim prvenstvima narodnim načinom, u Zagrebu i Rijeci. Do 1981. godine klub je nosio naziv KK “Metal” da bi ga promijenio u KK “TPK-METAL”. Godine 1985. klub osniva žensku ekipu, te pionire i pionirke. Klub je održavao sportsku suradnju sa kuglaškim klubom „Šanov“ iz Šanova iz tadašnje Čehoslovačke. U klubu je svoju igračku karijeru započeo i nekadašnji pojedinačni prvak bivše države Josip Košutić koji je uz pomoć Vladimira Dušeka i Josipa Arefijeva vodio žensku ekipu i mlađe uzraste. Klub je prestao sa radom nakon Domovinskog rata zbog prodaje kuglane koja je stvaranjem PIK “Garešnica” postala vlasništvo HUTR-a Garešnica i tada je automatika demontirana. Mnogi igrači i igračice nastavili su s radom u drugim klubovima.