GODINA DANA RADA PROJEKTA „ŽENE ZA ZAJEDNICU”

U proteklih godinu dana od početka projekta „Žene za zajednicu” zaposleno je 12 žena s područja Općine Hercegovac i Velika Trnovitica, uključujući i koordinatoricu projekta kao i voditeljicu.

Projekt je ukupne vrijednosti 2.069.227,52 kn i 100% je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.g. Projekt „Žene za zajednicu” traje 30 mjeseci.

Svaka zaposlena žena brine o svoja 4 krajnja korisnika kojih imamo sveukupno 40, a dosta ih je i na čekanju jer je veliki broj potrebitih i zainteresiranih za takav način pomoći. Do sada je u sklopu projekta podijeljeno nešto više od 400 paketa na koji ima pravo krajnji korisnik u našem programu. Jednom mjesečno korisnik dobije paket koji se sastoji od 19 proizvoda u vrijednosti do 200,00 kn. To su higijensko-kućanske potrepštine (deterdžent za rublje, tekući sapun, razna sredstva za čišćenje i sredstva za osobnu higijenu i dr.).

Svakoj zaposlenici isplaćeno je 12 redovitih mjesečnih plaća.

Onoj zaposlenici koja nije vozačica, kupljen je bicikl (ukupno šest) iz sredstava programa na kojima svakodnevno obilaze svoje korisnike i pomažu u im u kućanskim poslovima. Od pripremanja objeda, pospremanja, čišćenja, pomoći kod obavljanja osobne higijene slabo pokretnim osobama, donošenje namirnica i lijekova, razgovor i lijepa riječ koja je jednako potrebna. Ostale zaposlenice koje svojim osobnim automobilom obilaze svoje korisnike podmireni su troškovi puta.

Tijekom ožujka i travnja kada nas je korona prisilila što manje izlaziti iz svojih domova, posebno smo vodili računa o našim krajnjim korisnicima. Zaposlenice su o svojim korisnicima brinule na način da su ih dan prije telefonski kontaktirale i na njihov poziv donosile potrebne namirnice i lijekove i ostavljale ih na kućnom pragu bez fizičkog kontakta.

I inače, naše zaposlenice pri obilasku korisnika nose maske i rukavice te koriste dezinfekcijska sredstva. Drže potrebnu distancu kako ne bi ugrozile zdravlje svojim korisnicima koji su većinom starije životne dobi.

Kako je projekt odmicao, dobivali smo sve više upita naših sumještana o mogućnošću ulaska u projekt jer je prepoznat kao izvrsna pomoć. Nažalost, limitirani smo brojem korisnika po zaposlenici tako da je puno zainteresiranih kandidata na čekanju.

Nadamo se da ćemo s projektom ići i u DRUGU FAZU nakon isteka ovog u prosincu 2021.g. i omogućiti većem broju zainteresiranih sumještana pomoć u kući zbog čega ovaj projekt i jest osmišljen i opravdan.