PREZENTACIJA KNJIGA U KNJIŽNICI PDF Ispis E-mail

Jučer u popodnevnim satima u hercegovčanskoj knjižnici održana je prezentacija dviju knjiga o gljivama. Riječ je o "Priručniku za gljivare i ljubitelje prirode" i "Domaća jela od gljiva". Knjige je predstavio njihov autor, gospodin Matija Josipović iz Novske. Josipović je član Upravnog odbora Hrvatskog ornitološkog saveza i autor pet knjiga. Od toga tri stručne knjige iz područja ornitologije i ornitokulture: "Priručnik za uzgoj kanarinaca", "Papiga u obitelji" i "Kanarinac u obitelji".

Tijekom dugog niza godina Josipović spravlja razna jela od raznih vrsta gljiva. Isto tako usavršava neke tradicionalne recepte za jela od gljiva, ali osmišljava i originalne. Prošle godine odlučuje podijeliti svoje kulinarske vještine i tajne s drugim ljubiteljima ove čudesne, mirisne i često ljekovite namirnice. Tako je nastala i četvrta knjiga "Domaća jela od gljiva". U knjizi su opisani recepti podijeljeni u četiri skupine: predjela (juhe, hladna i topla predjela), variva i složenci, glavna jela (jela od gljiva i jela od gljiva i mesa) i salate. Recepti su jednostavni i nezahtjevni, a svaki je popraćen fotografijom i načinom pripreme.

"Priručnik za gljivare i ljubitelje prirode" uz prikaz brojnih vrsta gljiva pruža i različite stručne informacije svim ljubiteljima gljiva. U knjizi se uz opis gljiva i fotografije nalaze i poglavlja o zaštiti prirode, općem prikazu o gljivama, ljekovitosti gljiva, popis zaštićenih vrsta u Hrvatskoj, objašnjenje o taksonomiji gljiva, praktični savjeti gdje i kada tražiti gljive, kako ih brati i pohranjivati, "gljivarske zapovijedi", te "gljivarski kodeks". U priručniku su pomno opisane obrađene i prikazane 223 vrste gljiva naših krajeva s uobičajenim nazivljem.

Prezentaciji je prisustvovalo 20-ak ljudi iz Hercegovca i okolice, a većina je bila iz domaćeg Gljivarskog društva "Krasnica". Upravo je njima ovo izlaganje bilo najkorisnije, jer su nakon prezentacije imali priliku porazgovarati s autorom, kupiti knjige, ali i upotpuniti svoje gljivarsko znanje.

 

 

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld